Kapitalismen – det enda systemet som inte klarar sig av egen kraft

3 min läsning

En liten grundkurs i kapitalism – som ser bort från den förvridna propaganda som systemet hela tiden matar oss med. För så är det ju: Den som äger fiolerna, bestämmer också musiken. Eftersom storkapitalet äger medierna, bestämmer de också grunderna för vad de ska skriva, och de etablerade medierna berättar aldrig denna helhet: Vi serveras på sin höjd småportioner, då och då, och däremellan matas vi med den underförstådda meningen att systemet är det enda tänkbara och egentligen vädligt bra. Vilket inte är sant.

I samhällsdebatten hyllas ofta kapitalismen som det enda “realistiska” systemet. Det framställs som dynamiskt, innovativt och självreglerande. Men en närmare granskning visar en annan bild: kapitalismen är det enda ekonomiska system som med jämna mellanrum måste räddas av staten för att inte kollapsa.

En ekonomi byggd på spekulation

Kapitalismen har i sin moderna form blivit allt mer beroende av spekulativ handel. Värdepappersmarknaden och valutahandeln omsätter varje år mångdubbelt mer pengar än den globala handeln med varor och tjänster. Valutahandeln ensam uppgår till cirka 2,7 biljarder dollar per år, medan världshandeln i fysiska varor ligger på cirka 30 biljoner dollar. Skillnaden är hisnande.

Den här överväldigande delen av ekonomin bygger inte på produktion eller mänskliga behov, utan på förhoppningar, rykten och algoritmiska positioner – ett slags globalt kasino.

Fastighetsspekulation och prisdrivning

Samma logik präglar bostadsmarknaden. Fastigheter köps och säljs inte för att människor ska bo i dem, utan för att kapital ska växa. Denna spekulativa logik driver upp priserna, vilket slår hårt mot vanligt folk som vill köpa en första bostad. Hemmet förvandlas från en mänsklig rättighet till ett finansiellt instrument.

Kapitalismens beroende av statligt nödstöd

Trots retoriken om “fri marknad” visar historien gång på gång att kapitalismen inte klarar sina egna kriser:

  • Finanskrisen 2008, skapad av banker och investerare, räddades med biljoner i statliga medel.
  • Under pandemin 2020 var det statliga stimulanser som höll marknaden vid liv.
  • Räntestyrning, kvantitativa lättnader och skattepolitik används konstant för att mildra systemets egna obalanser.

Utan dessa ingrepp skulle systemet krascha. Vad säger det om dess inneboende styrka?

Ett system som inte tål vågorna det själv skapar

Kapitalismen är paradoxal: det är ett system som kräver konstant tillväxt och konkurrens, men samtidigt skapar instabilitet och otrygghet. När krisen kommer – vilket den alltid gör – vädjar systemet till samma stat som det annars fördömer som hämmande.

Ingen annan ideologi har krävt så mycket avsteg från sina egna principer för att överleva.

Kapitalismen är det enda system som inte klarar sig av egen kraft. Därför behöver det ersättas av ett system som utgår från människans och naturens behov.

Klassperspektiv rekommenderar:

Boken Därför har vi inte råd med de rika av Andrew Sayer

Läs även
Vansinnet i världen kan bara förstås som kapitalismens kris

Bankernas systematiska orättvisa gör en genomsnittlig familj 90 000 kr fattigare per år


För att få dylika nyheter och kommentarer som inte återges i vanliga västliga nyhetsmedier, kan du med fördel följa och prenumerera på Klassperspektiv. Det är helt kostnadsfritt. Sprid även Klassperspektivs artiklar till dina vänner och bekanta. För att få en gratisprenumeration, klicka HÄR.

Upptäck mer från Klassperspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Du kanske även uppskattar

Mer Från Författaren