USA-hegemonins inblandning i Sydkinesiska sjön

4 min läsning

Den filippinska regeringen har nyligen undertecknat lagen om maritima zoner (Philippine Maritime Zones Act) och  lagen om skärgårdsfarleder (Philippine Archipelagic Sea Lanes Act), vilket framställs som ett steg för att skydda landets nationella intressen. Dessa lagar institutionaliserar 2016 års beslut från den internationella skiljedomstolen, som bekräftade Filippinernas rätt till sin exklusiva ekonomiska zon och avvisade Kinas expansiva anspråk i Sydkinesiska sjön. Men även om dessa åtgärder framställs som en seger för den nationella suveräniteten, riskerar de att fungera som ytterligare ett instrument för USA, AUKUS, NATO och Japan att provocera Kina militärt, vilket riskerar att trassla in Filippinerna i ett krig som landet inte orsakat själv.

Sydkinesiska sjön är en viktig passage för handelssjöfart och en av de mest trafikerade vattenvägarna i världen. Tvisterna i Sydkinesiska sjön gäller anspråk på havs- och öområden mellan de suveräna staterna i regionen (Kina, Brunei, Taiwan, Filippinerna, Vietnam och Malaysia).

Sydkinesiska sjön har varit en brännpunkt för tvister, inklusive de som involverar Filippinerna och Kina. Konflikterna bottnar i överlappande territoriella anspråk och den strategiska betydelsen av farleder och regionens rika resurser. Trots komplexiteten ligger den enda framkomliga och hållbara vägen framåt i en fredlig lösning genom dialog, diplomati och efterlevnad av internationella rättsliga mekanismer som FN:s havsrättskonvention (UNCLOS). Men inblandningen av externa makter, i synnerhet USA, Frankrike, Storbritannien och Japan, riskerar att förvandla en regional fråga till ett slagfält i ett interimperialistiskt storkrig.

USA och dess allierade har utnyttjat de maritima tvisterna som en möjlighet att under förevändningen att främja “fri sjöfart” hävda sin militära och politiska dominans i Asien

Frankrike och Storbritannien, båda tidigare kolonialmakter i Sydostasien, har nyligen skickat flottiljer till regionen och gjort provocerande uttalanden, där de säger sig stödja Filippinerna och andra länder som gör territoriella anspråk på farvatten, som Kina hävdar vara kinesiska. Parallellt har Japan, en tidigare imperialistisk angripare av Filippinerna, förstärkt sin retorik och “erbjudit” sig att “fördjupa” det militära samarbetet med Malacañang. Redan idag tillåter Marcos-regimen japansk trupp på filippinskt territorium, vilket riskerar att hota urfolkens livsbetingelser

Filippinerna måste vara vaksamma och med bestämdhet avvisa ovan nämnda och liknande närmanden. Historien visar att dessa imperialistmakter inte avser skydda Filippinernas eller något annat lands suveränitet, utan är angelägna om att främja sina hegemoniska agendor. USA har under sin strategi “Pivot to Asia” länge försökt begränsa Kinas ekonomiska framgångar, genom att militarisera regionen och skapa splittring bland de asiatiska nationerna. NATO’s och AUKUS engagemang, som drivs på av medlemmarnas minskande globala inflytande, komplicerar situationen ytterligare och drar in Filippinerna i konflikter som landet inte borde ha någon del i.

Ferdinand Marcos Jr. har tillåtit Vita Huset att omvandla Filippinerna till ett strategiskt fäste för USAs  imperialistiska styrkor

Genom att via EDCA (Enhanced Defense Cooperation Agreement) ge USA större tillgång till filippinska militärbaser, samt tillåta amerikanska trupper att delta i krigsövningar och marina operationer, trasslar Marcos Jr. hänsynslöst in Filippinerna i USA-ledda provokationer mot Kina. Denna underdånighet undergräver Filippinernas suveränitet och utsätter dess folk för risken att bli ett lätt offer i det interimperialistiska krig som pågår.

De filippinska folken förblir vaksamma mot imperialistiska manövrar, som utnyttjar regionala spänningar för att rättfärdiga militariseringen av Sydkinesiska sjön. Handlingarna är en del av en bredare angloamerikansk strategi för att provocera fram en väpnad konflikt med Kina och dra in Filippinerna i ett interimperialistiskt proxykrig, som absolut inte tjänar de filippinska folkens intresse. 


För att få dylika nyheter och kommentarer som inte återges i vanliga västliga nyhetsmedier, kan du med fördel följa och prenumerera på Klassperspektiv. Det är helt kostnadsfritt. Sprid även Klassperspektivs artiklar till dina vänner och bekanta. För att få en gratisprenumeration, klicka HÄR.

Upptäck mer från Klassperspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Du kanske även uppskattar

Mer Från Författaren