1 400 människor kastas ut i arbetslöshet från Northvolt. Det senaste är att 400 får gå i Skellefteå. Vad beror detta på? Finns det någon lösning?
Grundproblemet är det kapitalistiska ägandet. Trots allt vackert tal om ”gröna” industriprojekt, så har inte Northvolt och andra liknande företag startats primärt av omsorg om klimatet. De har startats därför att privatkapitalister vill skära guld med täljkniv av det ökande klimatintresset.
Men deras mål är inte att rädda klimatet och miljön – då skulle inte arbetsmiljöskandalerna dugga så tätt. Deras mål är att krama ut maximal vinst åt ägarna.
Och nu ger det maximal vinst åt ägarna att sparka ut 1 400 människor i arbetslöshet. Att det får omfattande negativa konsekvenser för samhällena i Skellefteå, Borlänge och Sollefteå, förutom personliga katastrofer för många av dem som förlorar jobbet, är inget som ägarna tar något ansvar för.
Hur har det då blivit så? Ja, förutom kravet från ägarna att få mjölka ut vinst, så drog de igång Nothvolt trots att batteritillverkare i utlandet låg långt före dem i produktionen. Kapitalistisk konkurrens skapar som bekant utslagning.
Den “gröna” industrivågen bygger också till stora delar på en förvridning på grund av det kapitalistiska samhället.
Det påstås att vi måste ha massor av elbilar. Måste vi verkligen det? Eller är det en kampanj från en annan kapitalistisk ägargrupp – bilindustrin?
Batteridrivna bilar leder till en mängd andra miljöproblem och sociala problem. Amnesty International visar i en rapport hur barnarbete med livsfarliga arbetsmiljöförhållanden exploateras och urfolks rättigheter hotas i de gruvor där råvaror till dessa batterier tas fram. Läs mer om detta här:
https://www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/foretagsansvar/hallbara-litiumjonbatterier
Istället för att miljöanpassa trafiken på de villkor som bilindustrins miljardärer föreskriver, måste vi verka för att trafikpolitiken sker på människors och miljöns villkor.
Kapitalismen har byggt in oss i ett bilsamhälle. Detta är både dyrt och irrationellt. Alternativet är att komma ifrån privatbilismen i så stor utsträckning som möjligt.
Vinsterna från bilindustrin kan kollektiviseras och användas till en massiv utbyggnad av gratis kollektivtrafik. På så sätt skulle kanske 90 procent av privatbilismen kunna försvinna.
Då kan samhället också ta ansvar för att ge nya arbetstillfällen till alla dem som nu förlorar sina jobb på grund av den felriktade industripolitiken.
För att få dylika nyheter och kommentarer som inte återges i vanliga västliga nyhetsmedier, kan du med fördel följa och prenumerera på Klassperspektiv. Det är helt kostnadsfritt. Sprid även Klassperspektivs artiklar till dina vänner och bekanta. För att få en gratisprenumeration, klicka HÄR.
Upptäck mer från Klassperspektiv
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.