Korruptionens tre kugghjul

2 min läsning
  • Utang na loob (tacksamhetsskuld)
  • Paghahalaga sa pamilya (familjeband) och sistema ng padrino (sponsorskap)
  • Pakikisama (att försöka komma överens)

En nedbrytning av de tre koncepten klargör att tacksamhetsskuld alltid är korrumperande, sponsorskap är korrumperande när det är villkorat, och pakikisama, i kontexten att passa in i den styrande eliten, alltid är korrumperande. Låt oss undersöka detta vidare:

  • Tacksamhetsskuld kontra tacksamhet: Tacksamhet är en positiv känsla, medan utang na loob (tacksamhetsskuld) innebär en maktobalans med potential för manipulation. Påståendet är att tacksamhetsskuld alltid är korrumperande och antyder att det obönhörligt skapar en situation där skulden kan användas som påtryckningsmedel. Även om inte varje fall av tacksamhetsskuld leder till direkt korruption, gör den inneboende maktdynamiken detta till ett sårbart system.
  • Pagpapahalaga sa pamilya (att värdera familjen): Detta är ett kärnvärde. Men i kombination med sponsorskap, ang sistema ng padrino, leder det nästan alltid till favorisering (nepotism).
  • Villkorat sponsorskap: Sistema ng padrino (sponsorskap) är inte korrumperande när sponsorn är genuint intresserad av att stödja i sak, men blir korrumperande när sponsorn villkorar sponsorskapet, vilket ofta är fallet, särskilt med organisationer som USAID. Detta är en avgörande punkt. Villkorat sponsorskap används för att utöva [otillbörligt] inflytande. När villkor är knutna till specifika handlingar eller resultat som gynnar sponsorn snarare än mottagaren, blir det korrumperande. [Det specifika omnämnandet av USAID belyser komplexiteten i internationellt bistånd och potentialen för villkor att tjäna givarlandets intressen snarare än mottagarsamhället.]
  • Pakikisama med den styrande eliten: Medan pakikisama i en bredare bemärkelse helt enkelt betyder att komma överens med andra, avgränsas definitionen av pakikisama i den politiska kontexten till att försöka passa in i den styrande eliten. Detta fokus belyser pakikisamas potential att skapa ett system av tjänster och gentjänster som gynnar eliten på massornas bekostnad. Ömsesidigt ryggkliande, där individer inom eliten backar upp varandras aktiviteter, förstärker ytterligare detta system.

Ramverket ovan är värdefullt för att analysera politiska beslut och identifiera korruption. Det betonar vikten av att förstå de specifika förhållanden under vilka relationella fenomen kan bidra till oetiskt beteende—hur dessa kan förvrängas och utnyttjas inom maktstrukturer.


För att få dylika nyheter och kommentarer som inte återges i vanliga västliga nyhetsmedier, kan du med fördel följa och prenumerera på Klassperspektiv. Det är helt kostnadsfritt. Sprid även Klassperspektivs artiklar till dina vänner och bekanta. För att få en gratisprenumeration, klicka HÄR.

Upptäck mer från Klassperspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Du kanske även uppskattar

Mer Från Författaren