Det lönar sig att protestera – men man måste lära av andras erfarenheter

6 min läsning

Det lönar sig verkligen att protestera – men man måste göra på det sätt som visat sig fungera. Här har en samling erfarenheter av vad som fungerar sammanställts.

I Eskilstuna stoppades förslaget om skolmåltidsavgifter genom en stor proteströrelse med regelbundna, tydliga demonstrationer, namninsamlingar och offentliga protestmöten.

Nyligen stoppades privatiseringen av Eskilstuna Energi och miljö genom stora, folkliga protester med demonstrationer, manifestationer och ett krav på en folkomröstning.

All erfarenhet visar att för att protester ska kunna segra, krävs att de är synliga – dvs att det är genom manifestationer på offentlig plats, dagtid, när de uppmärksammas av många – samt att de samlar mycket folk, att de äger rum regelbundet, och att proteströrelsen är enad.

Viktigt att ha en “folklighet”

Det måste finnas en tydlig ”folklighet” i proteströrelsen – dvs initiativ måste uppmuntras, alla måste känna att de har ett inflytande, och det får absolut inte vara ett toppstyre.

Sedan måste man veta att dem man protesterar mot inte fattat sitt impopulära beslut av okunnighet – de är alltid mer insatta i frågans ekonomiska och juridiska ramar än vad de protesterande är; de har tillgång till experter och rådgivare. Det vanligaste misstaget som protesterande gör, är att tro att de kan ”upplysa” makthavarna om att de ”tänkt fel”.

Protester lyckas inte därför att man övertygar makthavarna, utan enbart därför att dessa viker sig för det stora opinionstrycket. Därför kräver varje protesrörelse ett så stort opinionstryck som möjligt. Och för att detta ska komma till stånd, måste det bygga på entusiasm ocvh – faktiskt – glädje bland alla som deltar. Det får aldrig bli en liten, mer eller mindre självutnämnd skaras angelägenhet. Då misslyckas protesten.

Stora, synliga och regelbundna samlingar av människor som skapar ett opinionstryck, glädje och entusiasm bland deltagarna, öppenhet och folklighet – det är receptet för att vinna en proteströrelse. Det lär oss all erfarenhet.

Krav på och hot om folkomröstningar kan ofta vara en bra metod för att få makthavare att backa, eftersom en folkomröstning – om den genomförs – kan visa hur oerhört isolerade de är.

Därför backar makthavare

Minns en sak: Vi är alla människor, även makthavare. Ingen är opåverkad av massiva, folkliga protester. När dessa protester blir så stora att makthavarna känner att de genom sina beslut gjort sig väldigt impopulära hos tusentals, tiotusentals människor på orten där de bor, kommer de i regel att backa.

Det gäller bara att hålla ångan uppe.

Här nedan följer några uppmuntrande exempel på folkliga protester som har lyckats. De har alla det gemensamt att de gjort så som beskrivits ovan.’

Tragiskt nog finns det ännu fer exempel på protester som tagit en massa människors energi men misslyckats, eftersom de genom brist på erfarenhet inte har lärt av erfarenheter av vad det är som fungerar. Låt oss lära av erfarenheterna! Vi kan lyckas!

  • Förslaget om ambulansindragningar som stötte på en storm av protester i Filipstad. Inför 1 000 uppretade Filipstadsbor fann landstingsstyrelsens ordförande för gott att på stående fot göra en ”pudel” och omgående ta tillbaka förslaget om ambulansindragningar. 
  • Under hösten såg vi kraften hos personer med funktionsnedsättningar och anhöriga när en upphandling i Stockholm höll på att gå snett. Föräldrarnas protester i Kampanjen Föräldrakraft mot upphandlingen av intensivträning för barn och unga leder nu troligen till att landstinget i Stockholm skapar en helt ny möjlighet för varje familj att välja mellan olika träningsmetoder.
  • Angiverilagen ser ut att bli rejält urvattnad – protesterna från lärare, socialsekreterare, bibliotekarier, barnskötare, sjuksköterskor och många, många fler har haft betydelse. Det går med andra ord att påverka om och när man gör sin stämma hörd.
  • Planerna på att införa systemet med den hårt kritiserade kylmat till äldreboenden i Tingsryds kommun skrotas nu helt. Ett beslut som de varit totalt benhårda på att inte vilja rucka på fram tills nu. Det är med det överhängande hotet om folkomröstning som den styrande majoriteten S+M har ändrats sig och nu river upp beslutet om kylmatssystem.Det blir därför ingen folkomröstning om kylmaten.
  • Nu i våras: Efter stora protester kan fritidsgården i Åby undvika nedläggning.
  • När fritidsgårdar är i riskzonen blir det protester. Det fick Farstas styrande politiker erfara i höstas. Här stoppade demonstrationer nedläggningen av Västboda fritidsgård.
  • Efter fortsatta massiva protester i Angered räddades fritidsgårdarna i Gårdsten och Bergum, medborgarkontoren i Angered Centrum och Hammarkullen samt fältassistenterna.
  • Skolfritids på Rågdalen och Rågsveds fritidsgård räddas kvar.
  • Människor gick samman i Enviken när beskedet kom att deras fritidsgård och bibliotek skulle stängas.
  • Vårdcentralen i Vä utanför Kristianstad blir kvar. Det var dom omfattande protesterna som fick politikerna att tänka om när det gäller framtiden för vårdcentralen i Vä.
  • “Ockupationen lyckades: Vårdcentralen räddas. Politiker lovar 20 nya miljoner till Hagsätrabornas primärvård.” (Dagens Nyheter)
  • “Protesterna fick politikerna att backa: Porsö vårdcentral räddad.”
  • “Efter många protester drar nu utbildningsnämnden tillbaka förslaget om att lägga ner Vångaskolan.”
  • “102 nya miljoner till skolan efter lärarnas protester.”
  • Mellan sexhundra och tusen personer demonstrerade i Reftele tisdagen den 10 november mot de nedskärningar som den styrande alliansen av Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet föreslagit. Tre dagar efter den massiva demonstrationen kom beskedet från skolchefen att ortens högstadieskola skall vara kvar.
  • “Efter föräldrarnas protester – Svedjeskolan blir kvar ett år till: Sent på måndagskvällen kom nytt besked: Svedjeskolan blir kvar ett år till.

– Vi har tagit intryck av föräldrarna. Jag tycker verkligen att skolan ska avvecklas men tycker de att det har varit forcerat är det viktigt att lyssna, säger grundskolenämndens ordförande Per Carlsson (S).” (Borås Tidning, 11 dec 2023)

  • Vallens förskola riskerade att stängas tillfälligt på grund av personalbrist. Men efter stora protester från allmänheten och ett omfattande rekryteringsarbete står det nu klart att förskolan räddas kvar.
  • En rubrik: ”Förskola i Danderyd räddas – fick beskedet under demonstration”

Det finns en vetenskaplig avhandling om vilka protestformer som fungerar här:

https://esh.diva-portal.org/smash/project.jsf?faces-redirect=true&searchType=SIMPLE&language=sv&pid=project%3A6906&dswid=2005

Foto: Tidningen Offensiv.


För att få dylika nyheter och kommentarer som inte återges i vanliga västliga nyhetsmedier, kan du med fördel följa och prenumerera på Klassperspektiv. Det är helt kostnadsfritt. Sprid även Klassperspektivs artiklar till dina vänner och bekanta. För att få en gratisprenumeration, klicka HÄR.

Upptäck mer från Klassperspektiv

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Du kanske även uppskattar

Mer Från Författaren