Av Arash Gelichkan
En uppsjö appar och ändlösa bojkottlistor som cirkulerar på sociala medier vittnar om ett oerhört engagemang, men det kan samtidigt finnas en baksida som gör bojkotten ineffektiv. Den internationella palestinsk-ledda BDS-rörelsen uppmanar till en kollektiv riktad och effektiv bojkott, de skriver såhär:
“När du ser massiva listor med dussintals företag att bojkotta cirkulera på sociala medier – kom ihåg att målet inte är att bojkotta så många företag som möjligt, eftersom mycket få människor kan upprätthålla så omfattande bojkotter under lång tid. Målet är att strategiskt välja några få mål och utöva tillräckligt med kollektivt tryck för att vinna en kampanj – vilket innebär att ett specifikt företag slutar göra affärer med Israel”
Jag har utifrån BDS-rörelsens hemsida, Palestinagrupperna i Sverige och Ethical Consumer gjort en lista på företag som vi alla kan bojkotta. Hur många kan du pricka in? Jag är säker på att vi kan bojkotta nästan alla med lätthet (det knepiga är nog bara Google, Microsoft och Amazon Web Services som i praktiken har monopol över våra digitala liv, men misströsta ej eftersom vi ändå tillsammans kan påverka dessa företag). Den här gången pratar jag inte om den akademiska och kulturella bojkotten, den förtjänar en lika utförlig genomgång den också. Tyvärr har jag inte här haft utrymme att redogöra för skälen till varför ett nämnt företag ska bojkottas, men det finns i länkarna och ligger alltid en sökning bort (DuckDuckGo är en bra sökmotor om du vill undvika Google)
Alla israeliska jordbruksprodukter och livsmedel
Israeliska produkter överlag
SodaStream, Puma, Hälsans Kök och Hewlett Packard samt Amazons onlinehandelstjänst
Livsmedelsprodukter av märkena Danone, Tivall, Nestlé och Sabra (ägs av Strauss Group).
Hud- och hårvårdsprodukter som Ahava, Premier, Dead Sea Bodycare, Avani, Moroccan oil.
Vin, starkvin och lättdrycker av märkena Carmel, Yarden och Golan Heights Winery (Systembolagets viner, Israel eller Övrigt ursprung).
Elektronik och teknik:
Siemens och Chevron.
HD Hyundai, Volvo, CAT, JCB och CAF är delaktiga i tvångsfördrivningen av palestinier genom förstörelse av deras hem, marker och verksamheter och genom byggandet av illegala bosättningar på stulen palestinsk mark.
Mediciner och läkemedelsprodukter av märket Teva (be om motsvarande läkemedel från annan tillverkare).
Tjänster som Airbnb, Booking.com, Expedia, Wix och MyHeritage. Även investeringsplattformen eToro
Disney
McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Coca Cola och Starbucks
Ekonomiska institutioner som AXA, Barclays Bank
Tjänster och produkter från Google, Microsoft och Amazon Web Services nämns ibland men även om du kör Linux så kommer du troligen använda företagens tjänster så fort du går ut på internet. Det går att delta i och stödja aktivism som försöker påverka de här företagen – skriv brev, demonstrera och använd civil olydnad samt stötta kampanjer ekonomiskt.
källor
Den internationella palestinsk-ledda BDS-rörelsens officiella hemsida https://bdsmovement.net/get-involved/what-to-boycott
Palestinagrupperna i Sverige
Ethical consumer https://www.ethicalconsumer.org/ethicalcampaigns/boycotts
För att få dylika nyheter och kommentarer som inte återges i vanliga västliga nyhetsmedier, kan du med fördel följa och prenumerera på Klassperspektiv. Det är helt kostnadsfritt. Sprid även Klassperspektivs artiklar till dina vänner och bekanta. För att få en gratisprenumeration, klicka HÄR.
Upptäck mer från Klassperspektiv
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.